“Gebakken ei-kwal” aan Costa Blanca is ongevaarlijk

De zogenaamde “gebakken ei-kwal” Cotylorhiza tuberculata werd eerder deze zomer ontdekt in de zee aan de Costa del Sol. Nu is deze bijzondere kwal ook gespot aan de Costa Blanca.

Het is een vrij grote kwal. Hij kan tot 40 centimeter groeien met een oranje-beige bolletje bovenop in het midden. Van bovenaf lijkt de kwal op een gebakken ei, vandaar die bijnaam.

De kwal is niet gevaarlijk voor de mens. Als je er tijdens het zwemmen mee in aanraking komt, krijg je misschien een steek in je huid, maar het zal niet zoveel pijn doen als bijvoorbeeld tegen een gewone stekende kwal aanbotsen. Medische behandeling is dan ook meestal niet nodig. Ze kunnen beten veroorzaken, maar het is een kleine tijdelijke verwonding. Zijn tentakels hebben weinig gif in vergelijking met andere, meer gevaarlijke kwallen.

Deze zeer bijzondere kwal komt veel voor in de Adriatische Zee en is pas recentelijk ontdekt in de Middellandse Zee. De kwal drijft met de stroming mee en het feit dat de Middellandse Zee warmer is dan ooit, kan dit een reden zijn waarom hij langs de Spaanse kust verschijnt.

De reden waarom je ze niet uit het water moet halen

De belangrijkste reden waarom je deze ‘gebakken ei’-kwallen niet uit hun natuurlijke habitat moet verwijderen en vernietigen, is dat het levende wezens zijn en een belangrijk onderdeel vormen van het mariene ecosysteem. Ze vervullen een vitale functie in de mariene voedselketen, aangezien ze onder meer het voedsel zijn van schildpadden, tonijn, haaien of pinguïns. Het is een van de oudste organismen op onze planeet. Er zijn gegevens bekend over kwallen van meer dan 500 miljoen jaar oud.

Maar het is ook een toevluchtsoord voor onder andere horsmakreel, amberjack, salema’s en boga’s. Deze jonge vissen zijn immuun voor zijn gif en vinden in kwallen een manier om zich voor andere roofdieren te verbergen en onopgemerkt te blijven. Daarom is het gebruikelijk dat je ze omringd ziet door deze jonge vissen.

Back to top button