Gaat Benidorm failliet door gerechtelijke uitspraak?

Gaat Benidorm failliet door gerechtelijke uitspraak?
6 juni 2024

De gemeente Benidorm wordt geconfronteerd met een enorm probleem dat zelfs failliet zou kunnen gaan. Een uitspraak van het Hooggerechtshof van de Valenciaanse Gemeenschap, verplicht het om de eigenaren van de grond in Serra Gelada te compenseren met meer dan 330 miljoen euro wegens niet-naleving van de overeengekomen stadsontwikkelingsovereenkomsten.
dat is 283 miljoen euro plus 50 miljoen aan wettelijke rente.

Het is meer dan twintig jaar geleden dat de gemeenteraad van Benidorm en de eigenaren van het aangewezen plangebied een overeenkomst ondertekenden waarin de Consistorie, geconfronteerd met de op handen zijnde verklaring van de Serra Gelada als natuur- en beschermd park, beloofde om eigenaren te compenseren met grond in andere delen van de gemeente.

Dat document, dat in 2018 afliep (en eerder al twee keer was gewijzigd), werd nooit onderbouwd. Als gevolg hiervan begon een eindeloos proces van administratieve en gerechtelijke claims.

De uitspraak van de rechter heeft betrekking op bijna 500.000 vierkante meter gelegen in het huidige natuurpark Serra Gelada.

Deze overeenkomsten werden in 2010 en 2013 verlengd. Maar de compensatie kwam nooit en het gerechtelijke proces begon.

Nu is de rechter het eens met de eigenaren van de grond en zegt dat de gemeenteraad van Benidorm zich moet houden aan deze stedenbouwkundige overeenkomsten. Omdat ze op de grond niet zijn gecompenseerd, zal de gemeente dat volgens de uitspraak van de rechtbank moeten doen met die 283 miljoen euro, vermeerderd met rente.

Er bestaat nog steeds de mogelijkheid om in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof of bij de Geschillencommissie van de Valenciaanse Gemeenschap.

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio