Fooi geven (propina in het Spaans) is een gewaardeerd gebaar wanneer de service, het eten of drinken naar wens is geweest. Maar hoeveel geef je?
In sommige landen, zoals de VS en Canada, is het gebruikelijk om tussen de 15 en 20 procent van de rekening als fooi te geven.
Hoogste fooien
De meeste fooien worden niet gegeven aan de toeristische kusten van Spanje of langs de belangrijkste toeristische routes. Uit onderzoek blijkt dat juist in de regio’s Castilla y León en Valladolid de meeste fooien worden gegeven. In Castilla y León wordt doorgaans een fooi van tien procent van de rekening verwacht in de dienstensector.
Dit percentage geldt voor alle aankopen in bars en restaurants. Spanjaarden betalen vaker contant in bars en restaurants, en bij contante betalingen worden meer fooien gegeven dan bij kaartbetalingen.
Fooien als onderdeel van het inkomen
In bepaalde landen maken fooien een significant deel uit van het inkomen, zoals in de VS, waar de fooi is gekoppeld aan het uursalaris van de bediening. In Spanje worden fooien als belangrijk beschouwd en vormen ze een groter deel van het inkomen. In veel Spaanse restaurants wordt de fooi verdeeld onder het personeel, van obers tot keuken- en schoonmaakpersoneel.
In Spanje wordt ook gekeken naar de groepsgrootte; bij vier of vijf personen wordt doorgaans 15 procent fooi verwacht. Volgens Spaanse restauranteigenaren draagt een eerlijke fooienspreiding bij aan loyale medewerkers.
Verdeling van fooien
In Baskenland is er sinds 2017 een uitspraak die stelt dat fooien gelijkelijk verdeeld moeten worden over alle werknemers. Deze uitspraak is gebaseerd op het feit dat, bij afwezigheid van een collectieve overeenkomst, de fooi gelijkelijk moet worden verdeeld onder alle medewerkers in het restaurant.
Belastbaarheid
De Spaanse minister van Belastingen, María Jesús Montero Cuadrado, heeft eerder aangegeven dat fooien belastbaar zijn. Hoewel dit al langer het geval is, is het moeilijk te controleren. Buitenlandse bezoekers geven doorgaans de meeste fooien, aangezien zij eraan gewend zijn. Spanjaarden geven minder vaak fooien, maar bij goede service en eten is het gebruikelijk om een fooi te geven.