Faillissementengolf in de Spaanse bouwsector

Spaanse aannemers en anderen die betrokken zijn bij de bouwsector hebben het al lang moeilijk. Er zijn nu cijfers beschikbaar die dit bevestigen en aangeven dat de bouwsector is zwaar weer zit..

In de eerste negen maanden van het jaar hebben 3421 bedrijven hun werkzaamheden en hun bedrijf stopgezet. In de bouwsector zijn 953 bedrijven failliet gegaan. Meestal zijn het kleine en middelgrote ondernemingen die niet langer de liquiditeit hebben om te blijven voortbestaan.

De belangrijkste reden voor de golf van faillissementen zijn hogere prijzen voor materialen, vertragingen in materialen en onverwachte kostenoverschrijdingen.

Van januari tot augustus werden in totaal 21.382 bedrijven ontbonden. Hiervan kwamen 5131 in de bouw en binnen de vastgoedsector.  De cijfers voor september zijn nog niet officieel, maar de trend is hetzelfde. De ontwikkeling is op veel terreinen van de samenleving negatief, maar in de bouw is het nog het ergst. Bovendien heeft de handelssector het moeilijk. Ook heel wat winkels en restaurants moesten afslanken of sluiten.

Back to top button