Energieplan aangenomen onder protest

Deze week is in Spanje het nieuwe energieplan aangenomen dat Spanje energie moet gaan besparen, want het energieverbruik moet koste wat kost omlaag. Er is echter veel protest tegen het nieuwe plan.

Het plan is van kracht tot 1 november. In het plan staan ​​een aantal maatregelen, dit zijn de belangrijkste:

  • De verlichting in de winkels en in de etalages moet uiterlijk om 22.00 uur uit zijn.
  • Verlichting in openbare ruimtes wordt uitgeschakeld wanneer deze niet in gebruik zijn.
  • Thermostaten moeten worden afgesteld. Airconditioningsystemen mogen de 27 graden niet overschrijden en de verwarming maximaal 19 graden.
  • Alle gebouwen met koel- en verwarmingssystemen moeten automatische deursluiters installeren.
  • Borden moeten in alle gebouwen worden opgehangen en moeten te allen tijde de temperatuur aangeven. Ook de vochtigheidsgraad moet worden gemeten en bekend gemaakt.
  • Iedereen die in staatsbedrijven werkt, kan drie dagen per week thuiswerken om energie te besparen.
  • Alle openbare gebouwen moeten worden geïnspecteerd om koel- en verwarmingssystemen te controleren. Gebouwen die sinds januari 2021 niet zijn geïnspecteerd, moeten met spoed worden onderzocht.

De regio’s moeten zelf de beslissingen opvolgen en sancties uitvoeren, zei minister voor Ecologische Transformatie, Terese Ribera maandag. Ze voegde eraan toe dat het energieverbruik moet dalen, niet alleen voor Spanje, maar ook om solidariteit te tonen met andere EU-landen.

Velen zijn echter kritisch over het energieplan. Onder meer de president van de regio Madrid, Isabel Diaz Ayuso van de PP, zegt niet van plan te zijn de winkeletalages om 22.00 uur in het donker te zetten. “We willen consumenten en toeristen niet afschrikken met donkere etalages”, zegt ze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button