Droogte nu officieel aan de Costa Blanca

Droogte nu officieel aan de Costa Blanca
10 april 2024

De droogte aan de Costa Blanca wordt steeds erger. Volgens het maandrapport van maart heeft het verantwoordelijke waterbeheerbureau van Júcar (CHJ) nu ook het waarschuwingsniveau voor droogte van geel naar oranje gezet in de Marina Baixa, dat wil zeggen rond Benidorm, Villajoyosa of Altea.

Er geldt al weken een rood waarschuwingsniveau in de Marina Alta rond Dénia, en de regen met Pasen heeft daar niets aan veranderd. De watervoorziening zou krap kunnen worden als enerzijds boeren hun akkers gaan irrigeren en anderzijds toeristen het aantal inwoners en daarmee het waterverbruik in de kustgemeenschappen in de zomer vermenigvuldigen.

Wat op de maandag vóór Pasen uit de lucht kwam, was uiteindelijk slechts een druppel op de gloeiende plaat: er is een gebrek aan echte, langdurige regen in grote delen van Spanje. Dinsdag heeft het Júcar Water Management Agency (CHJ) de “noodtoestand vanwege uitzonderlijke droogte” uitgeroepen.

“Het gebrek aan regen zorgt ervoor dat de rivieren minder water transporteren, het grondwaterpeil daalt en de reservoirs steeds leger raken”, schrijft de CHJ in een verklaring. De situatie is bijzonder kritiek in het district Marina Alta rond Dénia aan de noordelijke Costa Blanca, aan de rivier de Palancia, die door de provincie Castellón stroomt en bij Sagunto in zee uitmondt, en in het stroomgebied van de rivier de Cenia. in Castellón. De CHJ had weken geleden in deze drie gebieden al de noodtoestand uitgeroepen vanwege watertekorten.

waterbeperkingen

Het waterdepartement maakt zich vooral zorgen over de aanstaande start van het irrigatieseizoen in de landbouw. “Als er binnenkort geen hevige regen valt en het seizoen begint, zullen gebieden zoals de rivier de Serpis of de Costa Blanca-districten Marina Baixa, Vinalopó en l’Alacantí tijdens het seizoen ook in de noodtoestand terechtkomen”, zegt Arancha Fidalgo, die verantwoordelijk is voor de hydrologische planning bij de CHJ.

Ze maakte ook duidelijk dat de droogteverklaring niet automatisch gekoppeld is aan beperkingen voor de bevolking, die voor veel inwoners van Andalusië al lang onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven. In mei zal, afhankelijk van de huidige situatie, in Valencia een besluit worden genomen over de vraag of boeren beperkingen op de irrigatie mogen verwachten.

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio