Home Wist u dat? De nieuwe dierenwelzijnswet: gevangenisstraf voor doden van een rat

De nieuwe dierenwelzijnswet: gevangenisstraf voor doden van een rat

door admin
Dierenwelzijnswet in Spanje

De dierenwelzijnswet werd 16 februari 2023 uiteindelijk goedgekeurd in het Congres van Afgevaardigden. Een tekst die de onderdelen van de regeringscoalitie meer dan eens kopzorgen heeft bezorgd en tot het laatste moment in gevaar is geweest.

Politieke partij Podemos weigerde de regel goed te keuren, zonder er jachthonden in op te nemen, die werden weggelaten dankzij een amendement van hun PSOE-partners.

Het is belangrijk op te merken dat deze wet zich niet alleen richt op de bescherming van gezelschapsdieren, maar ook op boerderijdieren, werkdieren, dierentuinen, aquaria, evenals dieren die worden gebruikt in shows en voor onderzoek. De details van deze controversiële wet worden nog steeds ontrafeld vanwege de absurditeit van sommige punten. Een goed voorbeeld is dat vanaf nu het doden van een rat of een slang die je huis binnensluipt, kan leiden tot maximaal 18 maanden gevangenisstraf.

De dierenwelzijnswet introduceert een belangrijke wijziging door de benaming “huisdier” te wijzigen in “gewerveld dier”. Dit omvat alle dieren met een skelet met een ruggengraat en schedel, inclusief ratten, muizen, slangen of duiven. Hiertoe is artikel 337, waarin mishandeling van huisdieren was opgenomen, geschrapt en is de bescherming van het wettelijk recht als bedoeld in artikel 440 verhoogd. Maar de straffen kunnen nog hoger zijn als er sprake is van een verzwarende omstandigheid, zoals het gebruik van wapens, voorwerpen of gevaarlijke methoden voor het dier, wreedheid, optreden in het bijzijn van een mindere en wanneer het dier ertoe wordt gebracht een zintuig of zintuig te verliezen. Met deze hervorming, waarbij verzwarende factoren worden toegevoegd als de mishandeling in het openbaar wordt uitgevoerd, als het wordt verspreid op sociale netwerken of als er gif of explosieven worden gebruikt.

Dit betekent dat als een rat ons huis binnenkomt en we hem een ​​bezem slaan om hem te verdrijven, we zware straffen kunnen krijgen. En het is dat als de rat sterft, de bezem kan worden beschouwd als een wapen en als je hem meerdere keren raakt, het als wreedheid kan worden opgevat. Op dezelfde manier zouden huisgif en jachtvallen vanaf nu verboden zijn, omdat ze als verzwarend zouden worden beschouwd. Maar hier houdt het niet op. Na de straffen voor dood en letsel, beschrijft de hervorming ook mishandeling zonder letsel. Dit zou de loutere agressieve daad tegen een dier omvatten en zou worden bestraft met een boete van één tot twee maanden of taakstraf ten behoeve van de gemeenschap van één tot dertig dagen.

Afstand van strafrechtelijke aansprakelijkheid

Als we deze wijziging letterlijk nemen, liggen de straffen voor het doden van deze dieren voor de hand. Deskundigen op het gebied van strafrecht verzekeren echter dat bepaalde activiteiten, zoals het verdelgen van ongedierte of bepaalde situaties, zoals zelfverdediging ervoor zorgen dat dit geen misdaad is.
En het is dat het Wetboek van Strafrecht, in artikel 20, een reeks vrijstellingen van strafrechtelijke verantwoordelijkheid geeft waaronder bijvoorbeeld een rat die bij iemand zijn huis binnensluipt.

Wie kippen in zijn hok houdt en ze opeet”, wie ratten in huis heeft en ze uitroeit of wanneer we een vogel op de weg dood rijden of een ander wild dier.

enkele strengere regels

Op basis van deze criteria verbiedt de dierenwelzijnswet het houden van dieren zoals de volgende in huis :

-Muizen
-Hamsters
-cavia’s
-Chinchilla’s
-Konijnen
-schildpadden
-parkieten
-Papegaaien
-Tortelduifjes
-Slangen
-spinnen
-Leguanen
-Kameleons
-Gekko’s
-Vogels afkomstig uit andere landen

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?