De kerststaking van het Spaanse luchthavenpersoneel is afgeblazen

De Spaanse vakbond die 10.000 Spaanse luchthavenarbeiders opriep om stakingen te houden op belangrijke data tijdens Kerstmis in Spanje, heeft haar vakbondsactieplannen geannuleerd na het bereiken van een akkoord over werknemersbonussen.

Comisiones Obreras (CCOO), de op één na grootste vakbond in Spanje, heeft onlangs een schokgolf door de Spaanse reisindustrie gestuurd nadat ze had aangekondigd dat luchthavenpersoneel in het hele land tijdens de kerstvakantie op zes belangrijke data niet zou werken. De reden hiervoor was dat de werknemers van Aena niet de productiviteitsbonus hadden ontvangen die hun contract belooft wanneer er winst wordt geboekt, een vergoeding die ongeveer 2 procent van het jaarloon van de werknemers zou kunnen uitmaken.

“Het luchtverkeer heeft zich hersteld tot het niveau van 2019 (een recordjaar voor Spanje) en sommige luchthavens hebben deze overtroffen”, verklaarde Francisco José Casado Moreno, algemeen secretaris van CCOO voor Aena. Op dinsdag en woensdag vonden gesprekken plaats tussen het management van Aena, het Spaanse Ministerie van Transport en CCOO, waarbij vertegenwoordigers van de belangrijkste luchthavenexploitant van Spanje officieel bevestigden dat de productiviteitsbonus aan Aena-medewerkers in 2022 en als standaardpraktijk vanaf nu wordt betaald.

Woensdagavond bevestigde CCOO dat de stakingsdata die zouden plaatsvinden op 22, 23, 30 en 31 december, evenals 6 en 8 januari, niet doorgaan.

De vakbond zei dat de “druk” die via de media werd uitgeoefend “de sleutel” was geweest voor het verkrijgen en normaliseren van productiviteitsbonussen voor Aena-werknemers, gezien het resultaat “bevredigend”. Aena-werknemers ontvangen 80 procent van de bonus in januari en de overige 20 procent in maart. Aena, dat 45 luchthavens en twee helihavens in Spanje exploiteert, heeft volgens hun bedrijfswebsite meer dan 13.000 internationale werknemers in dienst.

Het nieuws zal wat opluchting geven aan reizigers die deze kerst van of naar Spanje vliegen, aangezien er tijdens de feestdagen verschillende andere stakingen plaatsvinden in het land. Het gaat onder meer om stakingen van piloten die werken voor de Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Nostrum en van grondpersoneel en cabinepersoneel van Vueling en Ryanair. (Bron: The Local)

Back to top button