De Fontein in zee was Nederlands kunststukje

De Fontein in zee was Nederlands kunststukje
8 mei 2024

De mensen die Benidorm in de jaren 80 en 90 bezochten, kunnen het zich goed herinneren. De fontein in zee bij de Mirador del Castell. Maar langzamerhand spoot hij steeds minder en opeens helemaal nooit meer, terwijl het bouwwerk nog steeds in zee staat. Hoe zit dat?

Om te beginnen had deze fontein een behoorlijk Nederlands tintje. Albert Bresser, toen 32 jaar, was naar Spanje geëmigreerd om in Altea zijn boten verhuurbedrijf Campomanes te beginnen en hij was zelf een groot duikliefhebber. Voordat hij naar Spanje ging, was hij duiker bij een bergingsbedrijf. Na een duikongeval besloot hij te stoppen met duiken en vertrok naar Madrid en werkte bij horecazaken totdat hij een brief kreeg met de vraag of hij zin had om samen met 3 Spaanse duikers, een bijzondere klus in Benidorm te doen.

De Fontein in zee was Nederlands kunststukje

Hoewel hij dus gestopt was met duiken, was dit een enorme uitdaging voor hem. Het zou de eerste fontein ter wereld worden die in zee zou staan. Zes maanden werkten ze aan het moeilijke project. Ze zaten 8 uur per dag op een diepte van tussen 5 en 10 meter onder water. Met Dynamietstaven hadden ze een gat op de top van een onder water gelegen rots gemaakt. Daar waren zo’n 80 explosies voor nodig van een speciaal soort dynamiet, om een gat van 60 kubieke meter te krijgen en daarna vulden ze het gat met beton. Vervolgens werden de pompen gemonteerd en de ondergrondse stroomkabel aangelegd. Het was een moeilijke klus maar super trots dat het gelukt was.

Wereldprimeur van 100 meter hoog

Bij mooi weer was de tot 100 meter hoog spuitende fontein zelfs op Ibiza te zien! Een uniek kunststukje dat de gemeente Benidorm 700.000 gulden kostte. Het bouwwerk kreeg enorm veel belangstelling van over de hele wereld en spoedig zou het idee overgenomen worden in andere toeristische trekpleisters. Zo staat er ook zo’n fontein in het Portugese Oeiras.

De Fontein in zee was Nederlands kunststukje

In 1986 had Benidorm dus zijn primeur met de “opening” van zijn nieuwe trekpleister. Maar al vrij vroeg aan het begin van de jaren 90 waren er periodes waarin de fontein niet spoot. Er zouden problemen met de elektriciteit zijn. Niet in de laatste plaats voor de bewoners in de buurt vanwege de vernevelde waterdruppels. Ook waren de onderhoudskosten hoog. Sinds 2004 was hij eigenlijk niet meer in gebruik. Pas op 30 januari 2014 werd de transformator op het strand van Mal Pas die de fontein van stroom voorzag, verwijderd. De reden hiervoor was dat het water dat uit de fontein spoot, de rotsen erodeerde van de nabijgelegen klif en omgeving.

Totdat deze schade werd ontdekt, was de fontein één van de meest bezochte toeristische attracties in Benidorm, zeker doordat het recht voor het uitkijkpunt van het kasteel stond. Nog steeds één van de meest gefotografeerde plekken in Europa!

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio

Heeft u dit al gelezen?

Campers negeren verbod: Milieuactivisten bellen politie

Campers negeren verbod: Milieuactivisten bellen politie

Ondanks het verbod staan ​​er dagelijks tientallen stacaravans geparkeerd op een strand
Camperplaats Urbanova in Alicante niet gewenst

Camperplaats Urbanova in Alicante niet gewenst

Plannen om in de buurt van het strand van Urbanova een camperplaats mogelijk te maken, stuiten