Costa Blanca

Corona-ei van ruim 5 meter hoog, zes ton zwaar aan de Costa Blanca

Duidelijk geen eitje, dat reuze-ei in cement: Enca’s nieuwste kunstwerk is 5,40 meter hoog en weegt nu al 6 ton. Om iedereen in coronatijd te steunen, is de naar Spanje uitgeweken Lievegemse kunstenaar Enca Caen bezig aan een gigantisch ei, een kunstwerk dat hij opdraagt aan zijn zwaar getroffen, nieuwe thuisland. 

Het eerste ei van 3,4 meter hoog

De Belgische kunstenaar uit Lievegem, Enca Caen legde twee jaar geleden al een ei: 3,4 meter hoog in het Spaanse bergdorpje Alicante La Romana. Maar nu, om het door de coronacrisis zwaar getroffen Spanje te ondersteunen, maakte hij nog een eitje. Enca, die intussen aan de Costa Blanca woont, is op dit moment bezig aan een indrukwekkend ei in cement, dat nu al 5,40 meter hoog en 6 ton zwaar is en dan moet de afwerking nog volgen. Volgens Enca gaat het om een wereldrecord.

“Er zijn wel eieren in chocolade die hoogtes halen van 18 meter en waar grote aantallen mensen aan meewerken. Maar dit is, volgens mijn opzoekingen, het grootste cementen ei ter wereld. Ik doe alles alleen, van a tot z. Op een metalen constructie bouw ik mijn eieren met de hand op. Mét zakjes cement van 25 kg die ik in de mortelkuip klaarmaak en, kuipje na kuipje, aanbreng op het ei. Gek, hé?”

Nieuw leven na corona

Enca en zijn echtgenote Chantal Maebe komen uit Lovendegem, maar wonen nu al een paar jaar in Villajoyosa, in Orxeta, een kleine deelgemeente van Villajoyosa, waar het corona-ei staat. De eerste vormgeving gebeurt in cement. Daarna komen er nog marmerlagen op in verschillende kleuren. Het eitje krijgt de kleuren van de Spaanse vlag met het wapenschild van Orxeta, een rood zwaard, midden in het geel van de vlag. Na het aanbrengen van marmer in de Spaanse driekleur en de zwaarden van Orxeta wordt het eitje geschuurd en gepolijst.

Achter het kunstwerk zit veel (Spaanse) symboliek. “Het zwaard van Orxeta was dat van de Orde van Sint Jacob, dat de monniken-ridders uit de 11de eeuw onder koning Jaimé I droegen op hun witte mantels tijdens de kruistochten tegen de Moren. Het ei betekent nieuw leven na corona, het zwaard van de kruisvaarders is een mooi symbool voor de dood van het virus tegenover het nieuwe, oude leven dat we straks terug kunnen opnemen. Iedereen kijkt er naar uit.”

Enca hoopt begin april klaar te zijn met zijn werk. Intussen genieten hij en zijn vrouw van het leven in Spanje. “We zijn naar hier verhuisd voor het lekker weer. We hebben minstens 300 dagen zon per jaar en een mediterraans klimaat, meer hoeft dat niet te zijn toch? We renoveren intussen verder ons domein van iets meer dan een hectare en ik blijf mij toeleggen op mijn werk als kunstenaar. Maar Lovendegem zijn we nog lang niet vergeten hoor. Het is de streek waar onze kinderen en kleinkinderen nog steeds wonen, schoolgaan en werken. Wij dragen Lo-Lievegem nog steeds in ons hart.” (Bron: Het Nieuwsblad/Enca Enzo Caen)

“Het ei staat voor leven na corona.”. Enca Enzo Caen

Gerelateerde artikelen

Back to top button