Home Overig Nieuws Bouw in Altea moet stilgelegd vanwege katten, gemeente gaat toch door

Bouw in Altea moet stilgelegd vanwege katten, gemeente gaat toch door

door admin
Rechter beval bouwstop vanwege katten, maar graafmachines gaan toch door

Er wordt gewerkt aan een nieuwe woonwijk in Altea, en slechts een paar dagen nadat de bouw begon, werd een uitspraak uitgevaardigd van de rechter die de onmiddellijke stopzetting van de bouw beval. De reden hiervoor is dat er 70 katten op het terrein wonen. Maar de graafmachines gingen toch door.

Op 28 november begonnen de bouwwerkzaamheden achter het Palau aan het grootste openstaande ontwikkelingsplan van Altea: de PAI Bellas Artes met 1200 nieuwe appartementen. Op 7 december beval de rechtbank van Alicante de onmiddellijke stopzetting van de werkzaamheden vanwege 70 zwerfkatten die in het gebied wonen te redden. Maar de graafmachines gaan toch gewoon door, op slechts een paar kilometer afstand van het enorme bouwgebied La Serreta in La Nucía, waar milieuactivisten massaal protesteren.

De dierenbeschermingsverenigingen BigAtos en Somos Gos uit Altea hadden via advocaat Eloi Sarrió van advocatenkantoor Aboganimal, gespecialiseerd in dierenrecht, een onmiddellijke stopzetting van de werkzaamheden aangevraagd en zij hadden gelijk gekregen. “Een dergelijke uitspraak dat bouwwerkzaamheden moeten worden stopgezet vanwege zes kattenkolonies is nog nooit eerder in Spanje gezien”, zegt Sarrió, verwijzend naar de nieuwe Spaanse dierenbeschermingswet, die dieren behandelt als wezens met gevoel, en niet langer als objecten.

Maar de vreugde duurde slechts korte tijd, want de graafmachines gingen gewoon door op het bouwterrein en verwoestten de huizen van de zwerfdieren en vernietigden het leefgebied waarin ze al meer dan tien jaar leefden. Dierenrechtenactivisten en advocaat Sarrió zeggen dat het leven van de katten in gevaar is.

Het gemeentehuis van Altea beweert dat de stad geen vonnis heeft ontvangen en dat de “noodzakelijke stappen om de katten te herplaatsen” weken vóór de start van de bouw zijn genomen. BigAtos-voorzitters Raphaela Fischer en Sarrió omschrijven het anders: Sinds augustus hebben de twee verenigingen herhaaldelijk gevraagd om ontmoetingen met vertegenwoordigers van de gezondheidsafdeling, die verantwoordelijk is voor de dierenbescherming en de bouwafdeling.

Weken van stilte volgden, waarna vanaf november schriftelijke instructies van de gezondheidsafdeling volgden: “Het gemeentehuis wilde dat de vrijwilligers die voor de katten zorgen de dieren zouden verplaatsen en stelde specifieke stukken land voor”, zegt Sarrió. Het probleem: “Het verplaatsen van kattenkolonies moet met tijd en garanties gebeuren, het werkt niet alleen door de katten te vangen, ergens heen te brengen en dat is alles”, zegt de advocaat. Vooral omdat de vraag hoe de dierenrechtenactivisten, die het hele jaar door voor de katten zorgen , veilig op de voorgestelde eigendommen moesten komen, niet werd opgehelderd.

Uiteindelijk arriveerden de graafmachines in Altea en enkele dagen later volgde de uitspraak in het voordeel van de katten. “Wij gaan ervan uit dat in ieder geval het bouwbedrijf dat het gebied ontwikkelt het gerechtelijk bevel heeft ontvangen. Dat is tenminste wat bedrijfsvertegenwoordigers bevestigden aan dierenrechtenactivisten”, zegt Sarrió. Ze willen gewoon niet stoppen, en de lokale politie en de Guardia Civil die op de hoogte zijn gebracht, hebben ook niet ingegrepen.

Sarrió wil ook duidelijk maken tot welke straal de bouwstop geldt, omdat in de uitspraak momenteel alleen staat dat er niet gewerkt mag worden waar de koloniën wonen. “Maar katten bewegen, de luide graafmachines maken ze bang, ze zijn gedesoriënteerd. Zelfs als het werk nu zou stoppen: het kwaad is al geschied”, zegt Sarrió, en hij maakt duidelijk dat de dierenrechtenactivisten niets tegen het bouwterrein zelf hebben: “Maar de katten hadden vooraf in veiligheid moeten worden gebracht.”

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?