Bosbranden maandag nog steeds niet onder controle

Bosbranden aan de Costa Blanca
15 april 2024

De brand tussen Tarbena en Xalo aan de Costa Blanca wordt gekenmerkt als een ‘kruitvat’. Het terrein is moeilijk toegankelijk voor de brandweer en in de bossen hoog in de bergen aan de Costa Blanca is het droog.

UPDATE:

De brand in Tàrbena heeft al 570 hectare verwoest en drie brandweerlieden zijn gewond geraakt. Ongeveer 180 personen zijn geëvacueerd. De bosbrand blijft deze maandag echter ongecontroleerd en wacht op de inzet van luchtmiddelen na zonsopgang, na een nacht die volgens de Generalitat Emergencies “complex” is geweest voor de blusdiensten die in het gebied zijn ingezet. Tijdens de vroege ochtenduren heeft de veiligheid van het brandweerpersoneel prioriteit gekregen om “gevaarlijke situaties” als gevolg van het voortschrijden van de brand en de weersomstandigheden te voorkomen.

Er is opgeroepen aan bewoners om niet zelf te gaan blussen. Wegens smalle delen in het gebied, is dat levensgevaarlijk! De Consell schort de landbouwverbranding op tot 15 oktober vanwege de weersomstandigheden.  Het verbod werd in april aangekondigd. Deze maatregel komt een dag nadat de branden zijn begonnen.

Gebrek aan regen

“Sinds vorig jaar hebben we in sommige delen van de regio te weinig regen gehad. Ook is er sprake van waterstress bij de vegetatie. We moeten er rekening mee houden dat het erg droog is omdat de luchtvochtigheid erg laag is en de temperaturen veel te hoog voor deze tijd van het jaar”, aldus de wethouder.

De wegen CV-715 en CV-752 zijn afgesloten en het is praktisch onmogelijk om steden als Parcent en Bolulla te bereiken.

Bosbranden maandag nog steeds niet onder controle

Nieuws van zondagavond:
Er waren zondag veel windstoten tot 35 kilometer per uur. Dit maakte het blussen van de brand extra moeilijk. Het terrein is heuvelachtig en droog. Het vuur ging in de richting van Xalo, op de top van de Coll de Rates. Er waren zondagavond 11 brandweerlieden aanwezig en bijgestaan ​​door helikopters en vliegtuigen.

Het Rode Kruis bouwde tenten voor degenen die hun woning moesten verlaten. Het culturele centrum in Tarbena staat open voor mensen die onderdak nodig hadden voor de nacht en wellicht ook maandagnacht.

Nu geblust
De brand nabij het natuurpark Montgo, dus tussen Jesus Pobre en Gata de Gorgos, is geblust. Mensen zijn teruggekeerd naar hun huizen en de weg is weer open voor verkeer. Er vindt nog steeds een nablusactie plaats.

De oorzaak van de brand zou zijn dat een boer onzorgvuldig was met het verbranden van afval, takken en bomen.

Bosbranden aan de Costa Blanca
Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio