Home Overig Nieuws Bomba-rijst voor Paella uit Valencia zal schaars worden

Bomba-rijst voor Paella uit Valencia zal schaars worden

door admin
Bomba-rijst voor paella is duurder geworden

Bomba-rijst uit Valencia zal schaars worden de komende tijd. Als je van rijst houdt of paella gaat maken, kun je het beste meteen beginnen om een voorraad aan te leggen.

Deze rijstsoort is bijzonder geschikt voor het maken van paella. Bomba-rijst is kortkorrelig en heeft een uitstekend vermogen om vloeistof op te nemen. Daarom past bombarijst zo goed in paella.


Drie belangrijke redenen voor schaarste

Hoge temperaturen, droogte en ongedierte worden genoemd als redenen waarom er niet genoeg rijst in de winkels te koop is. De productie is als het ware gehalveerd ten opzichte van wat normaal is.

Er zijn bronnen bij de Valenciaanse landbouworganisatie AVA-ASAJA die de krant 30 Minutos publiceerde. De schimmel “Pyricularia oryzae” verkleurt en vernietigt de rijst.

Het is mogelijk om de schimmel te behandelen en uit te roeien, maar het gif dat je moet gebruiken is door de Europese autoriteiten verboden. Het gaat om de stof tricyclazool en die verboden is. Verschillende landen in de derde wereld gebruiken het gif in de landbouw, maar niet in Spanje en de rest van Europa.

Murcia en Andalusië

AVA-ASAJA heeft de autoriteit gevraagd om alternatieve oplossingen te vinden om de schadelijke schimmel te bestrijden. Ze vragen ook dat de hele wereld een einde maakt aan het gebruik van tricyclazool. De rijstproductie in Murcia is tussen de 20 en 40 procent gedaald. In Andalusië wordt gesteld dat de rijstproductie dit jaar 35 procent lager zal zijn.

Olijfolie

Ook de olijvenproductie is ernstig getroffen. Dit heeft het afgelopen jaar geleid tot een prijsstijging tot wel 60 procent. Volgens de gemaakte schattingen, was de oogst dit jaar 31.000 ton olijven. Dat is 45 procent minder dan wat de afgelopen vijf jaar gebruikelijk was.

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?