BLANCA, HET DORPJE STAPTE OVER VAN ZWART NAAR WIT

Het dorpje Blanca (wit) heette vroeger Negra (zwart). De oude naam Negra zou afkomstig zijn van de zwarte klif die dicht bij het kasteel ligt. De laatste keer dat de stad wordt genoemd als Negra was in het jaar 1362. De reden waarom het zijn naam veranderde in Blanca is onzeker. Eén van de theorieën is dat de naam afkomstig is van Dona Blanca de Borbón, koningin van Castilië.

Er is nog wel wat overgebleven van het oude kasteel, waarvan veel is gerestaureerd. De tocht naar het kasteel is echter een leuke aanrader, want het uitzicht is er fantastisch! De Iglesia de San Juan Evangelista werd in 1508 gebouwd op de ruïnes van een oude Moorse moskee. Het werd aan het einde van de 18e eeuw toegevoegd en herbergt onder meer de beschermheilige van de stad, de Virgen de los Dolores.
Het originele beeldhouwwerk werd vernietigd tijdens de burgeroorlog, maar zeer bekwame kunstenaars hebben het nagemaakt met behulp van oude schilderijen.

Een spannend museum voor zowel kinderen als volwassenen is het Centro de Interpretación de la Luz y El Agua (ook wel La Fábrica de la Luz genoemd) gelegen langs de Rio Segura. Hier is de geschiedenis van de stad verweven met het verhaal van de vele toepassingen en mogelijkheden van waterkracht. Het museum maakt deel uit van het Centro de Arte, een zeer toekomstgericht centrum voor kunst, cultuur, ontwikkeling van bestaande bedrijven en vestiging van nieuwe bedrijven. Het model heeft goede resultaten opgeleverd en heeft de aandacht getrokken tot ver buiten de grenzen van Murcia. Het hoogtepunt van het jaar voor de bijna 6500 inwoners van de stad is ongetwijfeld La Fiesta de Patron San Roque in augustus. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zijn de straten gevuld met feestvierende Spanjaarden, muziekkorpsen, processies en ook stieren. De koeienrace in de stad is een traditie van meer dan 300 jaar en uniek in de regio Murcia. De race trekt altijd veel toeristen. Blanca is een aantrekkelijke plek voor zowel wandelaars als liefhebbers van watersport. De Rio Segura stroomt door het gebied en is een spannende plek voor beoefenaars van peddelen en raften. De stad is omgeven door grote landbouwgebieden waar voornamelijk tarwe, olijven en druiven worden verbouwd.

Blanca is gelegen langs de A-30 ca. 37 km ten noordwesten van de stad Murcia, iets meer dan een uur rijden van de stad Alicante. Volg de borden naar Crevillente en verder naar de stad Murcia. Ga verder op de weg naar Hoya de San Roque en dan de borden naar Blanca / Abaran.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button