Bimbo-fabriek in El Verger gesloten

Bimbo-fabriek gesloten, werknemers op straat.
25 maart 2024

De Bimbo-fabriek in het plaatsje El Verger, bij Denia, die sinds het midden van de jaren zeventig in bedrijf was, is vrijdag gesloten.

Er zijn daarmee vijftig banen verloren gegaan en meer dan een dozijn mensen met vervroegd pensioen gegaan, ondanks dat ze nog steeds in de werkende leeftijd zijn. Het gaat om mensen tussen de 55 en 61 jaar oud. Tot een paar dagen geleden telde de fabriek honderd werknemers, van wie er slechts 22 naar een andere vestiging konden. De mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, hebben gekozen voor compensatie.

Een behoorlijk drama

Om hun baan te behouden moesten mensen naar de fabrieken van Bimbo in Paterna, Catalonië en zelfs op de Canarische Eilanden. ‘ Een behoorlijk drama’, zoals ze hebben uitgelegd vanuit het Bimbo El Verger Business Committee. Deze organisatie heeft wel bereikt om op zijn minst over goede arbeidsomstandigheden te onderhandelen voor degenen die bij het bedrijf blijven werken en voor degenen die voor vervroegd pensioen hebben gekozen.

Bimbo begon in 1965, toen zakenman José Ortiz een kleine fabriek opende, Magdalenas Ortiz, in de kelder van een winkel in Denia . Het bedrijf groeide snel en de productie werd al snel verplaatst naar een locatie in Les Monges en vervolgens naar de regio Les Alqueries, allemaal in Dénia. Pas in de jaren ’70 werd de fabriek van El Verger gebouwd. Tot de sluiting werd er alleen brood en een lijn snacks geproduceerd, die naar andere fabrieken zijn overgebracht. 

Compensatie

Van de 22 mensen die voor Bimbo blijven werken, zullen er 14 naar de fabriek in Paterna gaan. Maar vijf gaan naar de Canarische Eilanden, waar een fabriek staat in de stad Agüimes. Slechts één persoon heeft gekozen voor Santa Perpeuta de Mogoda, in Barcelona. Twee medewerkers vertrekken naar een andere fabriek in Puente Genil. Bijna 50 mensen hebben ervoor gekozen om niet verder te gaan in het bedrijf, omdat zij een compensatie krijgen.

Bimbo-fabriek gesloten, werknemers op straat.
Afscheid van de collega’s bij de Bimbo-fabriek
Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio