De Spaanse regering wil de 85 miljoen vakantiegangers – waaronder 4 miljoen Nederlanders – die jaarlijks naar Spanje komen, voortaan meer dan veertig vragen stellen aan het begin van hun reis. Spanje wordt daar veiliger van, denkt de regering. Maar de oppositie vreest dat Spanje daardoor een veel te nieuwsgierige Big Brother wordt.
Ga er maar even voor zitten. Met de waslijst aan vragen die de Spaanse overheid vanaf 2 december aan je wil stellen ben je niet zomaar klaar. Betaal je je hotelkamer of je plek op de camping contant of pin je? Doe je dat dan met een ‘ouderwetse’ bankpas of heb je die in je telefoon zitten, of in je slimme horloge? Hoe lang geleden heb je trouwens deze reis geboekt, met andere woorden: ben je een vroege boeker of een lastminutereiziger?
‘Buiten alle proporties’
De Spaanse overheid wil nog veel meer weten, bijvoorbeeld hoeveel internet je gebruikt terwijl je op je hotelkamer bent. Reis je met een minderjarige, dan wil Spanje graag uitleg over wat exact jouw relatie is met die jongen of dat meisje. Ben je de ouder, de leraar omdat dit een schoolreis is, of wellicht de voetbaltrainer omdat jullie aan een toernooi gaan meedoen? De Spaanse reisbranche noemt al dit soort vragen ‘buiten alle proporties’ en een inbreuk op de privacy van reizigers. Zij willen dat de lijst alsnog van tafel gaat.
Daar moeten de ondernemers in de reisbranche niet mee aankomen bij de Spaanse regering, want die vindt dat ze een hele goede reden hebben om toeristen zoveel te vragen. De gegevens die zo worden verzameld, zullen Spanje helpen bij het sneller opsporen van terroristen en misdaadbendes, denkt de regering. Met name in Zuid-Spanje zit veel georganiseerde misdaad, wel meer dan honderd internationale drugsbendes, waaronder ook Nederlandse.
Grote zwarte economie
Spaanse oppositiepartijen zeggen dat ze het ook belangrijk vinden om meer te doen tegen die bendes en tegen de witwasorganisaties die daaraan vast zitten, maar niet over de hoofden van toeristen uit het buitenland. ‘De Big Brothertoeristenwet’, zo noemt de grootste Spaanse oppositiepartij, de conservatieve Partido Popular de vragenlijst inmiddels. De oppositie zei eerder dat ze vandaag tijdens het debat zouden proberen de wet van tafel te krijgen, maar vanochtend hebben ze het nog slechts over ‘uitstel’ en ‘nieuw overleg met de toeristenbranche’.
De Nederlandse brancheorganisatie ANVR is tegen invoering van de Spaanse vragenlijst. ANVR-voorman Frank Radstake probeerde de lijst zelf in te vullen en was er drie kwartier mee bezig. Hij denkt dat het reizigers, hoteliers, campinghouders, autoverhuurder heel veel extra tijd gaat kosten. “Het lijkt wel alsof we terug de tijd in gaan. Het idee is juist dat je in de Schengenzone vrij kan reizen en nu komen er allemaal beperkingen”, zegt Radstake.
Slechter imago
De Spaanse reiswereld maakt zich verder zorgen over de manier waarop alle gegevens zullen worden bewaard. De Spaanse overheid slaat alle antwoorden drie jaar lang op. Onduidelijk is nog hoe sterk de beveiliging zal zijn tegen hackers. Ondernemers in de toeristenbranche zijn toch al bezorgd over het imago van Spanje in het buitenland. Deze zomer werd wekelijks gedemonstreerd door Spanjaarden die vinden dat het aantal vakantievierende buitenlanders te snel is toegenomen en zij eisen allerlei maatregelen om mensen te ontmoedigen naar Spanje te komen. (Bron: RTL Nieuws)