Home Costa Blanca Betere bescherming van de historische toren in Albir

Betere bescherming van de historische toren in Albir

door admin
BETERE BESCHERMING VAN DE HISTORISCHE BOMBARDA-TOREN IN ALBIR

De beroemde, historische vuurtoren in Albir heeft nu een betere bescherming gekregen. Bij de toren zie je nog steeds de overblijfselen van de oude verdedigingstoren. Het is nu opgenomen in de lijst van cultureel erfgoed in de regio Valencia, die de ruïnes nu beter beschermt.

De toren “Bombarda de l’Alfàs del Pi” was in gebruik tussen de 16e en 18e eeuw. De toren is gunstig gelegen op een klif die goed beschermd is vanwege de hoogte en het uitzicht over de baai van Altea en de zee van Calpe helemaal tot aan Benidorm. Het is een van de vele uitkijktorens die destijds aan de kust van Valencia zijn gebouwd. Ze werden vaak aangevallen door zeerovers en piraten. Dit historische element is nu opgenomen in de Algemene Inventaris van het Cultureel Erfgoed van Valencia, die een lijst bevat van kastelen en versterkte elementen in de regio Valencia die meer dan een eeuw oud zijn en die allemaal zijn verklaard van cultureel belang.

De toren bevindt zich aan de noordkant van Serra Gelada, op een klif 111 meter boven de zeespiegel, naast de vuurtoren van Albir. Je gaat naar de toren via de camí del Far, de rode route in het Parc Natural de la Serra Gelada. De wachttorens werden op strategische plaatsen gebouwd om te beschermen tegen de vijand en om de verdediging voor te bereiden in geval van dreiging.

Renovantie

Vanwege de slechte staat van bewaring voerde de gemeente Alfàs del Pi tussen november 2011 en januari 2012 een archeologisch restauratieproject uit. “Deze ingreep maakte het mogelijk om de lay-out, vorm en afmetingen van de romp te bepalen”, legde een erfgoedtechnicus van de gemeente en directeur van het openluchtmuseum Villa Romana de l’Albir uit.

De maatregelen hielpen het ernstige degradatieproces waaraan de toren werd blootgesteld een halt toe te roepen. Daarnaast is er een topografisch onderzoek uitgevoerd met behulp van fotogrammetrie, waardoor de toren virtueel kon worden gereconstrueerd. Nadat de restauratie was voltooid, werd de Bombarda-toren opgenomen in de interpretatieve route van de Camí del Far de l’Albir. Op deze route, die samenvalt met een van de routes van het natuurpark, zijn informatieborden geplaatst over de belangrijkste ecologische en culturele rijkdommen.

Nadat de verbetering was voltooid, werd de Bombarda-toren opgenomen in de interpretatieve route van de Camí del Far de l’Albir. Op deze route, die samenvalt met een van de routes van het natuurpark, zijn educatieve panelen geplaatst over de belangrijkste ecologische en culturele bronnen. 

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?