Home Wist u dat? Benidorm’s toerisme vanaf 1953 dankzij de Bikini

Benidorm’s toerisme vanaf 1953 dankzij de Bikini

door admin
Historie van Benidorm

Je kunt je bijna niet voorstellen dat Benidorm ooit een klein vissersdorpje was met een handjevol inwoners. Pedro Zaragoza, de oud-burgemeester van Benidorm, zag ooit hoe ze in Hongkong de lucht ingingen met bouwen en hij wilde dat ook. Maar dan met meer ruimte tussen de wolkenkrabbers en voor iedere bewoner zeezicht en een lekker zeebriesje.

Pedro Zaragoza is niet alleen de architect van het moderne Benidorm, maar kreeg het ook voor elkaar dat het toerisme op gang kwam. In de jaren 50 reed hij met zijn scootertje naar dictator Franco in Madrid om hem ervan te overtuigen dat Spanje moest worden opengesteld voor het internationale toerisme. Het dragen van een Bikini was in Spanje verboden en werd gezien als obsceen. Maar in het buitenland stroomden de stranden langzaam vol met deze badkleding en dit zou de toekomst voor Benidorm als toeristenbestemming moeten worden.

De zakenman was tussen 1950 en 1967 burgemeester van Benidorm. Pedro Zaragoza was een volksman, dichtbij de mensen die zijn tijd ver vooruit was. Zo hebben de mensen die hem kenden hem gedefinieerd toen hij er in de jaren vijftig op stond om van Benidorm de bakermat van het Spaanse toerisme te maken. Hij deed zijn uiterste best voor alles. De belangrijkste burgemeester die Benidorm ooit had, kwam naar het burgemeesterskantoor van de stad toen het een klein vissersdorpje was van 1700 inwoners en weinig opbrengsten uit de visserij. Het was 1953 toen de eerste buitenlandse toeristen in Benidorm kwamen. Zaragoza was duidelijk: dat moest uitvergroot worden. De burgemeester begon met het toestaan van bikini’s op de stranden, iets wat hem niet in dank was afgenomen door de bisschop van Alicante. Maar hij wilde zijn plannen toch uitvoeren en besloot bij Generaal Franco op visite te gaan om zijn plannen te ontvouwen.

Hij pakte zijn Vespa en kwam met een gangetje van 90 of 100 km/u aan in Madrid

zijn zoon

Hij bracht Eskimo’s naar Benidorm om de zomer door te brengen

Om Benidorm te promoten, verkocht de burgemeester in heel Spanje “zon in flessen” Een taxichauffeur uit Londen vertelde aan Pedro Zaragoza dat zelfs de Eskimo’s Benidorm kenden. Dit bleef hem bij en hij ging naar de Scandinavische landen om zijn stad te promoten. Hij reisde naar Finland en liet amandelbloesems achter in de etalages van grote winkelcentra en hij ging naar Lapland om een familie Eskimo’s mee te nemen. Pedro Zaragoza bereikte ook een akkoord met de Caja de Vizcaya om 150 stellen uit te nodigen voor hun huwelijksreis in Benidorm.

Als burgemeester studeerde Zaragoza rechten en zelfs in de laatste jaren van zijn leven studeerde hij toerisme aan de universiteit van Alicante. Hij studeerde af op 82-jarige leeftijd. Toen hij met studenten op studiereis naar Benidorm ging, was hij degene die alles uitlegde. Pedro Zaragoza is de uitvinder van het massatoerisme in Spanje en in de wereld. Hij stelde een baanbrekend stedenbouwkundig plan voor; Wolkenkrabbers!

Want, verticaal bouwen is vooral duurzaam gebleken.
Er wordt minder grond vervuild, efficiënter met elektriciteit en water omgegaan en doordat er relatief veel mensen bij elkaar wonen, is er minder autoverkeer nodig dan in andere Spaanse plaatsen waar vrijstaand wonen de norm is en de huizen het landschap vullen. (Bron: Cadena SER-Hoy por Hoy & Diputacion Alicante)

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?