Benidorm archief krijgt 86 foto’s uit jaren 60 van Nederlandse zakenman

Het gemeentearchief van Benidorm blijft zijn fotocollectie uitbreiden met een collectie van 86 zwart-witfoto’s die een Britse toerist maakte in de beginjaren van de toeristische ontwikkeling van de stad. Deze foto’s zijn bij het Archief terechtgekomen dankzij de schenking van de Nederlandse ondernemer Wim Kuipers, meldt wethouder voor historisch en cultureel erfgoed Ana Pellicer.

Het gaat om niet eerder gepubliceerde foto’s van Benidorm die ons getuige laten zijn van de evolutie van de stad in de afgelopen decennia. Wim Kuipers werkt al meer dan vier decennia aan het herstel van het historische erfgoed van Torremolinos en El Ejido, en in zijn verlangen om de toeristische geschiedenis van beide gemeenten te documenteren, verwierf hij een album met vakantiefoto’s van een Britse familie aan de Middellandse Zee. Tussen de pagina’s van het album vond hij verschillende vellen met afbeeldingen die in Benidorm waren vastgelegd in een periode tussen 1959 en 1962.

Gefascineerd door deze beelden, die hij bij toeval tegenkwam, en vastbesloten om ze niet in de vergetelheid te laten raken, nam Wim Kuipers contact op met het Archief van Benidorm om dit materiaal gratis aan te bieden om het erfgoed te beschermen. Vanwege de inhoud van de gedoneerde afbeeldingen, sommige van persoonlijke aard en andere van landschappen en plaatsen in Benidorm, weten we dat deze Britse familie verbleef in Hotel Rosaleda en dat ze tijdens hun verblijf de gemeentelijke voedselmarkt bezochten en dat ze graag baden op het strand van Poniente en ook wandelden door de straten Tomás Ortuño en Carreró dels Gats.

Het door Wim Kuipers geschonken materiaal is nu al beschikbaar voor raadpleging door onderzoekers en in de nabije toekomst zal het ook beschikbaar zijn voor het grote publiek zodra het nieuwe beheer- en overlegprogramma voor het Archief is gelanceerd, dat momenteel in de proeffase zit.

Back to top button