ATM-geldautomaten mogen voorlopig toch blijven

ATM-geldautomaten mogen voorlopig toch blijven
15 april 2024

De zogenaamde ATM-geldautomaten die vooral in Benidorm het straatbeeld bepalen, mogen door een uitspraak van de rechter voorlopig blijven staan.

De gemeenteraad van Benidorm beval in februari 2023 dat de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor deze ATM-geldautomaten zonder vergunning, ze moesten sluiten en legde een boete op van 2000 euro per automaat. Nu is een rechter het eens met één van de bedrijven die bij de rechtbank in beroep is gegaan tegen deze beslissing. De uitspraak van 8 april, veroordeelt de gemeenteraad tot het betalen van de kosten, naast het nietig verklaren van de decreten.

Het ministerie van Handel ondertekende op 1 en 9 februari 2023 twee decreten die de “onmiddellijke” sluiting van alle apparaten eisten, inclusief die van het bedrijf dat de aanklacht heeft ingedient, Euro Automatic Cash Entidad de Pago SL.

Rechtzaak

De afgelopen jaren kwamen deze ATM’s oppoppen in drukke steden met veel toeristen. De bedrijven erachter huurden vaak een kleine ruimte in een winkel om daar vervolgens een geldautomaat neer te zetten. Soms staan ze zelfs zelfstandig op straat. Er worden vaak lucratieve winsten gemaakt op wisselkoersen. In Benidorm pinnen immers veel Britten euro’s uit de automaat tegen een hoge provisie. Het doel van de inperking van deze praktijk was omdat er vaak geen vergunning was en de bijbehorende gemeentebelastingen werden niet betaald.

Op hun beurt kregen ze een termijn van een maand om ze te verwijderen. Als ze zich niet aan de datum hielden, zou een stedenbouwkundig overtredingsdossier en de bijbehorende boetes worden opgelegd. Bovendien verzocht de resolutie om een ​​sanctiedossier te openen voor een bedrag van 2000 euro voor elk van ATM-geldautomaten.

In zijn verdediging betoogt de gemeenteraad dat de twee bestuurshandelingen enkele dagen nadat zij ervan op de hoogte waren gesteld, waren opgeschort. De rechter sprak zijn verbazing uit omdat deze schorsing uit ‘voorzorg’ aan het bedrijf werd geweigerd. Daarom is de rechter van mening dat de gemeente met deze beschuldiging “zichzelf tegenspreekt en tegen zijn eigen daden ingaat”.

Don Panchito Albir

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Benidorm Nieuwsradio