Wonen

Arrestaties bij bedrijf die nep-krakers uit panden ontruimden

Een probleem dat helaas regelmatig voorkomt in Spanje; lege panden die worden gekraakt en de krakers krijg je er niet zomaar uit. Daarom zijn er speciale anti-kraakbedrijven actief die dit voor u doen. Maar daar zitten ook frauduleuze bedrijven tussen. De politie heeft zo’n bedrijf opgerold.

Twee mensen zijn gearresteerd en naar drie anderen worden onderzoeken gedaan voor hun aandeel in een reeks ‘huisuitzettingen’ die zijn ontdekt in Spaanse provincies Alicante en Valencia.

De verdachten, onder wie de eigenaar van het bedrijf, worden beschuldigd van het simuleren van valse bezettingen van woningen door krakers, zodat de huiseigenaren hun diensten zouden inhuren om de krakers te ‘ontruimen’. Kraken, of “okupa” zoals het in het Spaans bekend is, is niet ongewoon in Spanje en het kan vele maanden duren voordat politie en rechtbanken illegale krakers uitzetten. Daarom bieden sommige particuliere bedrijven professionele krakerspreventie en ontruimingsdiensten aan, maar in dit geval bleek het bedrijf oplichting te zijn.

De zaak, met de codenaam Operatie Savita, begon in augustus 2021 toen de politie vernam dat in een huis in Villajoyosa, een anti-kraakdeur was geïnstalleerd door één van de ex-huurders van het huis. De politie kwam erachter dat er een conflict was tussen de huurder en de eigenaar van het huis over de geldigheid van het huurcontract. Toen de rechtmatige bewoner terugkeerde naar het huis, trof hij een deur aan die speciaal was geïnstalleerd om kraken te voorkomen. Onderzoek bracht deze gebeurtenissen in verband met een beveiligingsbedrijf dat gespecialiseerd is in de ontruiming van krakers.

De eigenaar van het pand verklaarde dat hij een bedrijf had ingehuurd om te bemiddelen bij huisuitzettingen, maar toen hij bij het huis aankwam, trof hij een andere persoon dan de huurder aan. Een vrouw die beweerde dat de eigenlijke huurder haar de sleutels van het huis zou hebben verkocht, beweerde dat die van de bank was. Nadat hij haar had bewezen dat hij de eigenaar van de woning was, tekende de eigenaar een privécontract waarin de vermeende ‘kraker’ vrijwillig instemde om het pand te verlaten. dast was dus een vooropgezet plan waarin de kraker meespeelde om dat contract maar getekend te krijgen.

Dezelfde situatie deed zich voor in een huis in Sagunto (Valencia), waar de inbraak werd gepleegd door dezelfde vrouw van 30 jaar en werd gearresteerd, terwijl de agenten de eigenaar van het onderzochte bedrijf, een 36-jarige Spanjaard, in Barcelona arresteerden.

In Benidorm, in de wijk Rincon de Loix is er ook veel last van krakers in het Playmon Park gebouw. Iedereen die krakers uit hun pand wil hebben, wordt geadviseerd om een ​​gerenommeerd en geregistreerd krakerspreventie- en beschermingsbedrijf in te schakelen. (Bron: Alicante Plaza – Twitter Policia nacional)

Playmon Plaza – Foto: Patrick Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button