Ondernemers

50 jaar Hotel Don Pancho: stad groeide uit naar metropool

Minister van Toerisme Alfredo Sánchez Bella opende dit hotel in 1972, één van de eerste 4-sterrenhotels aan de Avenida del Mediterráneo in Benidorm.

Begin jaren 70 begon er langzamerhand iets te veranderen in het landschap aan de Costa Blanca. Het verhaal is bekend. Het vissersdorpje dat uitgroeide tot een belangrijke stad met massatoerisme en wolkenkrabbers. Het was ook de burgemeester die bij generaal Franco aanklopte voor toestemming om toerisme te bevorderen naar Benidorm en het verbod op “bloot” geklede toeristen op te heffen zodat zij hier naar hartenlust op de stranden konden begeven. Franco stemde toe en het toerisme explodeerde. Spanje kende vanaf de jaren 60 een groei aan toeristen maar pas in de jaren 70 barstte het echt los.

Het was een stad van 70.000 inwoners die nu meer dan 12 miljoen overnachtingen per jaar genereert. De eerste promotor was  Manuel Torrubia, een van de vijf Torrubia-broers, een bekende familie uit Benidorm. Deze zakenman wijdde zijn leven aan het toerisme en werkte samen met de internationale operators die Duitsers, Zweden en Britten naar de toeristische hoofdstad zouden brengen. 

Om deze bezoekersstroom te bedienen, besloten de broers een Benidorm. Het doel was om “een prestigieus hotel te creëren dat kwaliteitsaccommodatie biedt met uitzicht op zee voor alle gasten”. Ze begonnen hun project door de meest prestigieuze architect van Alicante in te huren en een stuk grond te kopen op een paar meter van het Levante strand. Zo werd in 1971 de eerste steen van Hotel Don Pancho gelegd. 

Op 13 mei 1972, opende het 256 kamers tellende hotel zijn deuren voor zijn eerste gasten. De dag van de inhuldiging werd bijgewoond door de toenmalige minister van Toerisme van Spanje, Alfredo Sánchez Bella, die aantoonde dat het succes van Benidorm en zijn verandering van model een staatszaak was. Het hotel is nu nog steeds eigendom van de familie van de gebroeders Torrubia.

Don Pancho is al tientallen jaren één van de bekenste hotels van Benidorm. Enkele van de beroemdste mensen in Spanje hebben in de kamers geslapen, zoals  Julio Iglesias, Miguel Bosé, Jose Luis Perales, Sergio Dalma, José Carreras en Rafaella Carrá.

OOK BIJ NEDERLANDERS BEKEND IN DE JAREN 70

Herman Behrens die in de jaren 70 jarenlang directeur was van Sun Air, bracht vele duizenden Nederlanders naar Benidorm, naar Don Pancho. Daar trad regelmatig Blanca Iglesias op in de entertainment ruimte en velen zullen haar uit die tijd nog herinneren. Ze trad op met een zanggroep en deed een solo optreden. Behrens was daar overigens zo van gecharmeerd, dat hij haar mee naar Nederland nam.

Blanca Iglesias – foto uit De Courant Nieuws van de Dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button