Home Overig Nieuws Cel voor aanslagen op hotels in Alicante en Benidorm in 2003

Cel voor aanslagen op hotels in Alicante en Benidorm in 2003

door admin
Hotel Nadal Benidorm op 22 juli 2003

Voor een aanslag op een hotel in Alicante en Benidorm in 2003, zal een ETA-lid zich dinsdag moeten verantwoorden voor de rechter. De eis is 268 jaar cel.

Een ander lid stond eerde al voor de rechter en nu is ETA-lid Asier Eceiza Ayerra aan bod. Hij werd in 2009 door een Franse rechtbank al veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens deelname aan een criminele organisatie.

In 2003 was hij actief lid van de Baskische terreurbeweging ETA. In dat jaar nam hij deel aan de zogenaamde ‘zomercampagne’ van de ETA. Die bestond uit het plaatsen van explosieven in hotels en winkelcentra in toeristische gebieden.

De terroristen plaatsten explosieven met tussen de 10 en 12 kilo chloratiet met een timer in aparte kamers van de hotels Bahía de Alicante aan het strand van Postiguet en Hotel Nadal in Benidorm. Volgens lokale media hadden de terroristen twee dagen eerder in het hotel Nadal een kamer gehuurd. De bewuste ochtend waren ze vertrokken.

22 juli 2003

Op 22 juli 2003 rond elf uur ‘s ochtends werd een telefoontje ontvangen op het hoofdkantoor van de krant Gara in San Sebastián. Een man kondigde namens ETA aan dat de bommen rond half twaalf ‘s middags waren geplaatst in genoemde hotels.

Rond elf uur kwam er een soortgelijk telefoontje binnen waarin een man verklaarde dat de bommen rond twaalf uur zouden ontploffen. De Politie ontruimde beide hotels.

Om 12.15 uur vond de explosie plaats in het hotel in Benidorm. Verschillende agenten werden getroffen die zich nog in het hotel en in aangrenzende gebouwen bevonden.

Eerder, om 12.05 uur, ontplofte een bom in het Bahía de Alicante hotel in kamer 106. Op dezelfde verdieping bevond zich in een aangrenzend gebouw een Spaanse onderwijsacademie voor buitenlanders die op dat moment actief was. De explosie verwondde verschillende mensen, waaronder een Nederlandse en Duitse student.

Wellicht vind u dit ook interessant

Geef een reactie

Benidorm Nieuws

Op Benidorm Nieuws lees je nieuws en informatie uit Benidorm én de Costa Blanca. Wij maken ook video-reportages, ontvangen persberichten van de gemeente Benidorm en halen nieuws-berichten uit de Spaanse media. (onjuistheden zijn voorbehouden).

2023 © Benidorm Nieuws – Alle Rechten voorbehouden. Samenstelling: Patrick Mulder * Privacy pagina * Gebruiksvoorwaarden

Adblock staat aan!

Om Benidorm Nieuws in de lucht te houden, zijn we van advertenties afhankelijk. Wilt u de AdBlocker uitzetten voor deze site?