Toch weer onzeker toekomst bij bedrijven door energierekening

Horeca en winkeliers vragen om extra hulp aan overheid

Na de coronaperiode, leek dit jaar een mooi seizoen te worden met goede hotelbezetting en terugkerende vakantiegangers die zorgden voor volle terrassen en veel aankopen in winkels. Toch zijn de horeca en winkelsector opnieuw in zeer zwaar weer verzeild gekomen.

Net als overal, zien de ondernemers de winsten verdampen door de hoge energieprijzen. Er zijn eerder al besparingsmaatregelen aangekondigd. Dit betekend dat winkels bijvoorbeeld na 22.00 uur hun verlichting uit moeten doen en deuren dicht houden of de voor pui dicht laten om de warmte binnen te houden. Maar dat kwam de overheid op veel verzet te staan, omdat winkels nou eenmaal toegankelijk willen zijn voor de voorbij wandelende toerist die makkelijk even naar binnen loopt. met gesloten puien of zelfs geen verlichting, lopen ze voorbij. Maar dan blijft nog altijd het pr4obleem van hoge kosten als vriezers en koelinstallaties.

“We hebben onze hoop gevestigd op de herfst, er is een goede werkgelegenheidsvoorspelling. Het probleem is de winstgevendheid; dat wil zeggen, de kosten zullen ervoor zorgen dat de rekeningen niet uitkomen”, zei Alex Fratini aan Diario Informacion, een zakenman in de sector en lid van ABRECA (Vereniging van bars, restaurants, cafetaria’s en uitgaansgelegenheden van Benidorm). Daarom zullen ze niet stoppen met oplossingen te zoeken en maatregelen op te eisen aan de overheid om hen tegemoet te komen, zodat ze dit najaar kunnen overleven en de winter het hoofd kunnen bieden. Daarom heeft deze lokale vereniging haar claims op tafel gelegd die naar de vertegenwoordigers van de sector op nationaal niveau zullen worden gestuurd. Allemaal met één doel: kosten verlagen tot wel 50%.
“We hebben claims voorbereid en we gaan er met z’n allen voor”, zowel de bedrijven van Benidorm als die van andere gemeenten. “Het zijn logische voorstellen die kunnen worden toegepast”, aldus de vertegenwoordiger van de vereniging. Onder hen zijn sommigen die op korte termijn gebrek hebben aan liquiditeit om elektriciteit te betalen of andere kosten. Ze eisen ook dat de miljoenen euro’s van de Next Generation Funds voor de hotelsector hiervoor worden gebruikt.

Maar wat betaalt een gemiddelde inwoner in Benidorm voor elektriciteit? Fratini geeft zijn bedrijf als voorbeeld: 10000 euro voor de elektriciteitsrekening in juli 2022 en 11300 in augustus. In 2019 besteedde hij diezelfde maanden tussen de 4000 en 4500 euro. Een ander bedrijf in de stad heeft in augustus 8000 euro betaald; 14000 euro voor een kleine vestiging met meer klanten en 18000 euro voor eentje in het centrum. “Er zijn mensen die in 2019, 2000 euro betaalden en nu hebben ze 5000 betaald.”

“Ik ga na 16 jaar een zaak sluiten in het drukke centrum op een A-locatie, omdat het niet meer rendabel is”. Alex Fratini

Back to top button