19 euro meer stroom voor een weekje airco

De negatieve effecten van de hittegolf, beperken zich niet tot de hoge temperaturen. De airconditioning is een misschien wel veel groter probleem. Voor de portemonnee dan. Enerzijds omdat het een hoog energieverbruik met zich meebrengt (het verbruikt 1,1 Kw/uur) en anderzijds omdat de elektriciteitsprijzen al maanden op een zeer hoog niveau liggen.

Deze twee aspecten verklaren waarom het aanzetten van de airco ons 2,72 euro per dag kan kosten, zo blijkt uit berekeningen van Selectra voor de meest gebruikelijke uren van verbruik, de periode van vier uur ’s middags tot tien uur’ s avonds.


Kiezen voor het continue gebruik van dit koelsysteem gedurende de dag zou iets meer dan 8 euro kosten en de impact na een week verbruik op deze manier over een week gemeten, zou bijna 57 euro bedragen.
De ventilator is een veel goedkoper alternatief. Het verbruikt veel minder (0,08 Kw/uur) omdat het geen kou genereert, maar alleen de lucht verplaatst. Hierdoor zijn de prijzen tot 15 keer lager dan die van airconditioning.

Een plafondventilator aan de praat houden kost tussen de 2 en 3 cent per uur. Dus gebruik van zes uur ’s middags tot tien uur ’s avonds is amper 0,16 cent. De hele dag laten draaien zou 0,60 cent kosten en als je het de hele week met verzengende temperaturen zou doen, zou dat iets meer dan vier euro aan de elektriciteitsrekening voor de maand toevoegen.

Met deze hittegolf, de meest intense sinds 20 jaar, hebben we te maken met de hoogste elektriciteitsprijzen in de geschiedenis, dus het is normaal om twee keer na te denken voordat je besluit de airconditioning aan te zetten. Elektriciteit kostte deze dinsdag op de groothandelsmarkt 214 euro Mw/u, tweeënhalf keer zoveel als op dezelfde dag in 2021.
Hoewel elektriciteit op de groothandelsmarkt 143% meer kost dan een jaar geleden, is de prijs om de airconditioning ’s middags en ’s nachts zes uur aan te houden slechts 35% duurder dan voorheen. De reden is dat de overheid de btw op elektriciteit heeft verlaagd van 21% naar 10% en de elektriciteitsbelasting van 5,1% naar 0,5%. (Bron: Selectra)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button